Hvorfor jeg har mitt eget nettsted
En utdypelse av sitat i Kode24
Trenger vi utviklere eget nettsted, blogg og portifolio? Svaret er ikke helt sort/hvitt og mange utviklere presentere sitt arbeid på nett og bruker egne sider til å eksperimentere med ny teknologi. Hva gjør jeg og hvorfor har jeg mitt eget nettsted?
Det var Kode24.no som laget en tråd på Kode24-Klubben på Facebook. I artikkelen om utviklere bør ha egne nettsider og porteføljer så siterer de meg. Hadde jeg visst de skulle gjøre det så skulle jeg ha utdypet svaret mitt litt til. Så jeg plukker opp tråden her og kan legge til litt.
Jeg har tidligere skrevet om min kjærlighet til statisk sidegenerering. Der skriver jeg kort om min spede begynnelse.
I den spede begynnelse av min tid som "utvikler" og nettsideeier, vi kalte oss selv for webmaster den gangen for det var så kult, så var statiske sider det man ofte endte med å lage. På 90-tallet satt jeg i Netscape 3.01 Gold og lagde meg hjemmeside. Så oppdaget jeg PHP og etter hvert CMS.
For min del har mitt eget nettsted vært en kombinasjon av å eksperimentere med teknologi og en iboende trang til å uttrykke meg skriftlig. Så blogging har vært med meg de siste 20 årene.
En gang i tiden skrev jeg PHP-script som lot meg enkelt notere ned som i en dagbok og lage logg over endringer. Den gangen het det weblog. Det het det før man forkortet det ned til blog.
Det meste jeg har skrevet i bloggform har forsvunnet. Enten ved at jeg har byttet domene eller platform.
Early adopter
I tillegg var jeg i mange år veldig på ballen når det gjalt ny teknologi. Jeg testet og tok i bruk alt som var nytt.
Det er tidkrevende å holde seg oppdatert og med årene flyttes fokuset gradvis fra skjerm til det virkelige liv. På fritiden bruker jeg i dag tiden med familien. Barna er viktigere enn å teste ut ny teknologi.
I samme periode var jeg raskt på ballen når det gjaldt sosiale medier. Jeg var innom mange små og store forsøk på å utfordre de som etter hvert ble etablerte.
Dette var også tidkrevende og jeg oppdaget at jeg la igjen spor over hele internett. Men ingenting ble samlet på et sted. Helge ble spredd i små biter over det store internettet.
Innhold på så mange steder
Jeg blogget for bedriften, jeg blogget på Medium, jeg blogget privat på min egen nettside, jeg twitret og skrev innlegg og notater på Facebook. Det ble plattformer som sammen med Goolge+ ligger død og begravet. Mange av de, som sistnevnte, døde ut og forsvant.
Den dag i dag dukker det plutselig opp en e-post fra en tilfeldig tjeneste som minner meg på at jeg ikke har logget meg inn på lenge. Jeg derimot må vurdere om dette er spam eller en tjeneste jeg har glemt. Andre ganger kommer det e-post om at de kommer til å deaktivere og slette profilen min. Helt greit for meg.
Samle alt på et sted
Etter hvert som jeg ble mindre aktiv på sosiale medier så kom også behovet for å samle innholdet mitt på et sted. Det er for meg en umulig oppgave å få det samme hele det sosiale medienes publikum i egen blogg. Men det er jeg klar over og vil heller ha et sted hvor jeg legger ut mine skriverier og heller linke inn hit.
Skomakerens barn
Jeg jobber til daglig med web. Så dette nettstedet er som skomakerens barn.
Summen av dette og at jeg velger å samle mitt innhold på et sted skaper ikke mye trafikk. Det er ikke så nøye for min del. Jeg får stilt min skrivekløe og de som finner det jeg skriver interessant finner frem hit.
Besøksstatistikken viser at de som søker etter noe får treff og finner det de ønsker å lese om. De er ikke interessert i eller trenger å vite om annet jeg har skrevet. For jeg skriver rimelig bredt.
Altså for min egen blogg gjør jeg det stikk motsatte av hva god SEO er. For min tanke er at selv om jeg skriver om verdien av å beholde Hamar flyplass så betyr ikke det at de som har googlet om avfallshåndtering i Home Assistant bryr seg nevneverdig om flyplassen.